Jan 172010
 

De spreadsheet-manager kennen we allemaal. Verstand van zaken heeft hij niet. Producten, diensten en processen zegen hem niets. En de relatie met zijn ondergeschikten is flinterdun op zijn best. Hun taal spreekt hij immers allang niet meer. Het enige dat hij doet, is sturen op output. Financiële output dan wel te verstaan. Druk van onderen op de spreadsheet-manager is dan ook zinloos. Van bovenaf wordt hij immers aangestuurd op het creëren van snelle aandeelhouderswaarde.

Professionele onbenul

Inmiddels blijkt de opvolger van deze professionele onbenul te zijn gearriveerd: de iPhone-manager (een BlackBerry of Symbian mag ook). De interface met zijn organisatie en mensen is verworden tot een schermpje nog kleiner dan een Liga. Spreadsheets openen lukt in theorie nog wel, maar ze echt bekijken, laat staan doorgronden, is simpelweg vanwege het gebruikte medium onmogelijk. Aan Word-documenten, PDF-bestanden en PowerPoint-presentaties hoeft de iPhone-bezitter niet eens te beginnen.

Daarmee beperkt de interactie met zijn mensen zich tot het sturen van onbenullige berichtjes. Elke vraag die je stelt en elk document dat je stuurt, krijgt steevast hetzelfde antwoord: ziet er goed uit, ik ga ermee aan de slag, en ik kom er op terug. Natuurlijk gebeurt dat nooit.

Huwelijksaanzoek

Probeert de iPhone-manager wel iets inhoudelijks te zeggen, dan slaat hij steevast de plank mis. Bij het lezen van je bericht kwam hij immers nooit verder dan de eerste twee regels. Het doet denken aan de country song Paper & Pen van Alecia Nugent. Daarin schrijft een vrouw haar geliefde dat ze nooit van hem gehouden heeft, nadat hij zijn brief begon met te zeggen hoe moeilijk het is voor een man om afscheid te nemen van zijn vrijheid. Het huwelijksaanzoek onderaan zijn brief las ze nooit.

De consequentie is dat deze moderne manager het contact met zijn organisatie en mensen nog verder gaat verliezen. Een smartphone of PDA volstaat simpelweg niet om je te laten informeren over de gang van zaken, laat staan dat je je echte werk – delegeren, controleren en interacteren – ermee uit kunt voeren. Zo’n ding is alleen geschikt om contact te onderhouden. Gebruik je de smartphone om je bedrijf te runnen, dan raak je elke controle kwijt. Documenten zie je niet meer, en berichten lees je niet en krijg je uiteindelijk niet meer.

Leave a Reply