Dec 192013
 

Wie probeert zijn persoonlijke gegevens nog enigzins te beschermen, kan geen toegang meer krijgen tot zijn ABN AMRO-betaalrekening. Privacy-bewuste klanten worden met technische foefjes gedwongen de bank van persoonlijke en marketing-technisch interessante gegevens te voorzien. Doe je daar niet aan mee, dan krijg je geen toegang meer.

Internet-bankieren

De website voor internet-bankieren werkt niet als je bijvoorbeeld gebruik maakt van Ghostery. Deze browser plugin blokkeert allerlei inbreukmakende tracking scripts op de sites die je bezoekt. Zonder de Adobe Omniture tracker laat ABN AMRO echter geen login-knop zien. Voor de Firefox browser is er volgens de helpdesk geen oplossing beschikbaar.

De ABN AMRO app

De mobiele app van ABN AMRO voor Android kun je sinds een paar maanden alleen nog gebruiken als je de bank gelijk toegang geeft tot je hele adresboek. De bank geeft iedereen die daarover klaagt hetzelfde standaard-antwoord: dat is nodig voor een nieuwe feature waarmee een rekening met meerdere mensen gedeeld kan worden. Daarmee gaat de ABN AMRO volledig voorbij aan het feit dat deze mogelijkheid niet meer dan een leuke gadget is, en bovendien ook op een andere manier aangeboden had kunnen worden. Het simpelweg weigeren om de ABN AMRO app te updaten werkt niet meer: de oude app weigert inmiddels dienst en "dwingt" je tot de installatie van een nieuwere versie. Dit alles doet dan ook sterk vermoeden dat de bank net als veel social media apps op slinkse wijze probeert uw persoonlijke adresboek in handen te krijgen.

Een paar maanden geleden viel ABN AMRO al op in negatieve zin toen hun app om duistere redenen probeerde root-toegang te krijgen op Android-toestellen. Dat zijn streken die je van malware verwacht, niet van je app voor internet-bankieren. De conclusie: ABN AMRO op je mobiele device is niet te vertrouwen!

Persoonlijke gegevens

Interessant is dat geen enkele van deze technische foefjes noodzakelijk is voor een goede werking van internet- en mobiel bankieren, of voor de veiligheid ervan. Het lijkt er sterk op dat ABN AMRO stiekem probeert zoveel mogelijk persoonlijke en technische gegevens te verzamelen, niet alleen van haar eigen klanten maar ook van iedereen die in uw adresboek staat. Die informatie kan vervolgens gebruikt worden voor eigen marketing-doeleinden, of worden doorverkocht aan een bedrijf als Equens, een transactieverwerker die eerder dit jaar plannen bekend maakte om uw pin- en betaalgegevens aan derden — bedrijven en (online) winkels — te gaan verkopen.

Wat te doen

De vraag wat je hieraan doet is niet zo makkelijk te beantwoorden. Een andere bank opzoeken (stemmen met je voeten) of een bankrekening bij een andere bank gaan gebruiken is de meest voordehandliggende oplossing, maar niet altijd even praktisch zolang er geen rekeningnummer-portabiliteit bestaat.
Een andere mogelijkheid is om de standaard Android-installatie op je mobiele telefoon te vervangen door CyanogenMod en de Privacy Guard te gebruiken om toegang tot het adresboek te blokkeren. Maar dat is wel een klusje voor technisch goed onderlegde liefhebbers.
En voor de early adopters is er natuurlijk Bitcoin, dat op dit moment echter nog te instabiel en te weinig geaccepteerd is om als algemeen betaalmiddel te fungeren.

 Posted by at 23:51

Leave a Reply